Dirk Vermeulen

Dirk Vermeulen geniet een internationale reputatie, vooral door zijn spraakmakende interpretaties van het repertoire uit de achttiende eeuw en de vroege romantiek. Hij is evenzeer vertrouwd met hedendaagse muziek en verleende compositieopdrachten aan talrijke componisten.
Na het beëindigen van zijn studies viool en muziektheorie aan het Koninklijk Conservatorium Brussel en aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth, volgde een briljante carrière als violist.
Het verzoek van Frans Brüggen om hem bij een aantal producties van het Orkest van de Achttiende Eeuw te assisteren vormde het begin van een internationale loopbaan als dirigent.

In 1991 richtte hij het kamerorkest Prima La Musica op, dat al snel door de pers en het publiek tot één van de beste Belgische ensembles gerekend werd.

Dirk Vermeulen dirigeerde orkesten in de meeste Europese landen en in Israël. Hij werkte samen met tal van grote solisten zoals Maria João Pires, José van Dam, Barbara Hendricks, Sabine Meyer, Isabelle Faust, Jeanine Jansen, Isabelle Van Keulen, Jaap van Zweden, Abdel Rahman El Bacha, Eliane Rodrigues, Ronald Brautigam, Pieter Wispelwey, maar ook met jazzgrootheden zoals Toots Thielemans, Wayne Shorter, Diane Reeves en Philippe Catherine.

Sinds enkele jaren is hij ook in de operawereld actief en verdiept hij zich in de opera’s van W.A. Mozart: Hij dirigeerde ondermeer producties van Così fan tutte, Die Zauberflöte, Zaïde en Le Nozze di Figaro. Vanaf mei 2010 leidde hij Le Nozze di Figaro in een nieuwe productie van Opera Zuid met het Brabants Orkest. In oktober 2009 was Dirk Vermeulen te gast bij de Opéra de Rennes waar zijn versie van Glucks Orphée et Eurydice enthousiast werd onthaald door pers en publiek.

Tijdens het seizoen 2010-2011 was Dirk Vermeulen voor de tweede keer te gast bij het Wiener Concert Verein, het kamerorkest van de Wiener Symphoniker.

Toekomstige engagementen omvatten ondermeer uitnodigingen door het Orquesta Sinfónica de la Región de Murcia (Sapnje) en het Nationaal Orkest van Litouwen.

Zijn discografie omvat meer dan 25 cd’s op de labels EMI, Vanguard Classics, Et’cetera, Eufoda en Brilliant Classics.

Sinds oktober 2000 is Dirk Vermeulen docent aan het Koninklijk Conservatorium Brussel.

Dirk Vermeulen heeft ook een eigen website:
www.dirkvermeulen.com


Nederlands      English

Contact

   Prima la Musica
   Achterdreef 80
   B-9270 Laarne

   Planning & Productie
   Jo Vercruysse
   tel +32 477 42 41 43
   info@primalamusica.be & jo.vercruysse@telenet.be  E-mail

Prima La Musica
geniet de steun van :